Sp.a Balen maakte van veilige fietspaden een strijdpunt bij de gemeenteraadsverkiezingen. En wij voegen de daad bij het woord. Onze schepen Werner Hens is al enkele jaren bezig met de realisatie van grote fietsdossiers.

De fietspaden langs de Dijk in Olmen en langs de Oosthamsesteenweg werden intussen afgewerkt. Het resultaat mag er zijn: langs beide zijden van de weg liggen er comfortabele brede enkelrichtingsfietspaden in beton, veilig afgescheiden van de rijbaan.

Het fietspad langs de Steenweg op Leopoldsburg, een dossier waar al tientallen jaren over gepalaverd werd, is ondertussen in uitvoering. Dankzij de inzet van sp.a Balen. Op dit ogenblik zorgen de werken voor heel wat hinder. We vragen daarvoor begrip. Je kan nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken. Maar ook hier zal het resultaat iedereen tevreden stemmen.

Het fietspad langs Rijsbergdijk-Postelweg, die andere drukke Gewestweg in Balen, is al enkele jaren in voorbereiding. De start van de werken is nu in zicht! Op dit ogenblik loopt immers de aanbesteding. Een aannemer zal deze zomer met de werken kunnen beginnen langs de Molse kant. Het eerste stuk dat aangelegd wordt zal lopen van de Rauwse Meren in Mol tot aan de Ring. Vervolgens zal het Balense traject aangepakt worden van aan de Ring tot het ronde punt in Rijsberg. Het wegbeeld zal er uiteindelijk hetzelfde gaan uitzien als langs de Oosthamsesteenweg: veilige enkelrichtingsfietspaden langs beide zijden van de weg.

We werken intussen ook aan de realisatie van een veilig fietspad langs de Meerhoutsebaan. Op dit ogenblik zijn daar de gesprekken over de grondinnames bezig. Hopelijk kunnen we dit werk in 2018 aanvatten, maar het kan ook 2019 zijn.

En tot slot heeft Werner nog goed nieuws uit de provincie. Donderdag keurde de provincieraad immers het uitvoeringsdossier en de bestekken voor de fietsostrade tussen Herentals en Balen goed. Dat betekent dat alles nu klaar ligt om in aanbesteding te gaan. Het gaat om de realisatie van een heuse “fietssnelweg” langs de spoorlijn, een gigantisch project over een afstand van in totaal 36 kilometer. Er zullen daarbij diverse fietsbruggen en fietstunnels aangelegd worden. In Balen zal de fietsostrade komen vanuit Mol en lopen tot aan Schoor-Dorp, waar de fietser dan veilig kan aantakken aan het nieuwe fietspad langs de Steenweg op Leopoldsburg.

Veilig fietsen: wij spreken er niet alleen over, wij zorgen er ook voor op het terrein!

Share This: